A Nokia részvényesei jóváhagyták a Microsoft üzletét

Ahogy az várható volt, a Nokia részvényesei ma megszavazták, hogy jóváhagyják a Nokia Készülékek és Szolgáltatások részlegének felvásárlását a Microsoft által, amely 5 400 000 000 euróért kelt el.

A cikk angol nyelven is elérhető itt/the article is also available in English here

elop-ballmer-1346872124

Financial Times jelentése szerint a részvényesek a mai napon egy szavazás keretén belül döntöttek, és a  99,7%-a rábólintott az üzletre. Ezzel a  részvényesi szavazással várhatóan egy “akadály” elhárult, de továbbra is lesznek még fontos állomása az eladási procedúrának. Ezek lesznek majd a különböző hatósági engedélyek, amelyek közül várhatóan egyik sem emel akadályokat. Az ügylet előreláthatólag a következő év első negyedévben fog lezárulni.

Emlékeztetőül itt van egy kis szösszenet, hogy tervezeték az ügyletek lefutását:

Ennek eredményeként a Microsoft megvásárol “lényegében mindent, ami a Nokia Készülékek és Szolgáltatások üzletágába tartozik”. Ez magában foglalja a mobiltelefonos részleget (többek között a Series 40 platformot is), az intelligens eszközök (javarészt a Windows Phone-t) üzleti egységét, a Nokia tervező csapatát, operátorokat, beleértve az összes Nokia Készülékek és Szolgáltatások gyártó létesítményeit, az eszközökhöz és szolgáltatásokhoz kapcsolódó értékesítési és marketing tevékenységeket, valamint a kapcsolódó támogatási feladatokat. Ennek következtében mintegy 32.000 ember fog a Microsoft munkatársává válni, köztük mintegy 4700 embert érint Finnországban.

Az üzlet további részleteiben, a Nokia is biztosít a Microsoft számára egy 10 éves nem kizárólagos licencet a szabadalmakhoz, és a Microsoft kölcsönösen szolgáltat díjakat és jogokat a Nokia HERE szolgáltatásaival kapcsolatban. Továbbá a Microsoft lehetőséget teremt arra, hogy ezt a közös szabadalmi megállapodást örökre kiterjesszék. A üzlet költsége 5 440 000 000 euró. Ebbe beletartozik 3 790 000 000 euró, amely Készülékek & Szolgáltatások üzletágát takarja, valamint 1,65 milliárd euró a kölcsönös szabadalmi megállapodással kapcsolatban.

A Microsoft stratégiai megállapodása értelmében a HERE platformért ki kell fizetnie a Nokiának az első négy éves engedélyt. Megegyezés is megtörtént a belső bevételi forrásokról, amin belül az Eszközök és Szolgáltatások üzletágában jelenleg és a jövőben is a HERE és lesz az egyik legfontosabb tényező. Így biztosítva marad a HERE vállalkozás életképessége.

A Microsoft beleegyezett, hogy a 10 éves engedélyben megállapodást kössenek a Nokia márka jelenlegi mobiltelefon termékek jelenlétére, de a Nokia továbbra fenntartani kívánja a  Nokia márkát és a sajátjának tartja továbbra is. A Nokia márka továbbra is használható lesz Series 30 és Series 40 alapú termékeknél, de előfordulhat, hogy a Windows Phone termékeknél átváltanak a Microsoft márkára. Bár úgy tűnik, sőt egyre valószínűbb, hogy a Lumia sub-brandként “folytatja tovább” a Nokia ebben a szegmensben.

Reklámok

A Nokia részvényesei jóváhagyták a Microsoft üzletét” bejegyzéshez egy hozzászólás

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.