A Nokia fejleszti a világ leggyorsabb páraérzékelőjét

Igen, jól olvastátok! Grafén alapú (grafit-oxid) páraérzékelőn dolgozik a Nokia gőzerővel. A Nokia rengeteg pénzt fektetett egy csoda anyag – a grafén – kifejlesztésében. Míg a legtöbb cég inkább a legegyszerűbben használható – alias kamerás érzékelő – és fejleszthető új anyag használ okostelefonban/tabletben, addig a Nokiánál ott van még a grafén.

A cikk angol nyelven is elérhető itt/the article is also available in English here

 

graphene-oxide-humidity-sensor-img_assist-350x375

A Nokia Research Center Cambridge-ben fejleszt egy új páratartalom érzékelőt, aminek az alapja grafit-oxid (grafén). Az új érzékelőről azt állítják, hogy a leggyorsabb páratartalom érzékelő, ami valaha megjelent. És többek között nagyon vékony (15 nm – ejtsd: nanométer), átlátszó és rugalmas.

A Nokia Research Center cambridge-i kutatói kifejlesztettek egy új páratartalom érzékelőt, melynek alapja a grafit-oxid. A kutatók azt mondják, hogy az új érzékelő ultra gyors (a leggyorsabb páratartalom érzékelő, ami valaha megjelent), köszönhetően a  grafén 2D-s szerkezetének és szuper-permeabilitását* a vízmolekulákkal. Az érzékelő a Nokia által fejlesztett, vékony (15 nm), átlátszó és rugalmas.

Az érzékelő válaszadása és helyreállítási ideje (az az idő, amikor 10%-ról 90%-ra emelt páratartalmat milyen gyorsan érzékeli és ugyanez fordítva is) kevesebb, mint 100 ms**. A válaszadási arány függvénye a vastagsággal egyenértékű: minél vastagabb a film, annál lassabb az érzékelő. Nokia már több szabadalmat is benyújtott a munkát illetően.

Páratartalom érzékelő lassan zöld utat kap az okostelefonok felé. Sok alkalmazás használhatja majd vagy az okostelefon profilját változtathatjuk meg a levegő páratartalmának elemzése alapján. Az megfelelő iparágak célzott hirdetéseket tudnak majd szolgáltatni a felhasználók számára is.

*szerkesztői megjegyzés: ne kérdezzétek, hogy mi ez, mert magam se találtam rá értelmes magyarázatot. Valószínűleg a vízmolekulákhoz viszonyítva elképesztően érzékeny

**ejtsd: miliszekundum

Reklámok

A Nokia fejleszti a világ leggyorsabb páraérzékelőjét” bejegyzéshez egy hozzászólás

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.