Nokia Normandy – ami a pletykák mögött lapul

Több emberben is felkeltette az érdeklődést a tegnapi hír, miszerint a Nokia “Normandy” néven fejlesztett telefonja Android alapokon nyugodhat. Ilyenkor mindenkiben más érzés merül fel. Valaki mérges, valaki örül, valaki kételkedik a sikerben, valaki azt mondja, hogy “soha többet Nokia”. Viszont több portál se adott megfelelő információt és részletet arról, hogy mit is takar az egész ügy. Az AllAboutSymbian jóvoltából most tiszta vizet öntünk a pohárban. Íme a háttérsztori, ami a valóságba burkolódzik. 

A cikk angol nyelven is elérhető itt/the article is also available in English here

A Verge állítása szerint a Nokia már dolgozik egy Android alapú telefonon, amellyel az egyik célja, hogy a low-end piacon (alsó kategóriás, olcsó okostelefonok) a cég jelenlegi Asha termékeket is versenyképesebbek legyenek. A telefon, amely  “Normandy” kódnevet viseli, a pletykák szerint egy erősen testreszabott Android változatott használ, ami hasonlít az Amazon Kindle operációs rendszerének megoldásához. Ez az Android Open Source Project (AOSP) kiadásához tartozik, ami teljesen független a Google-től.

A különleges kinézetű készüléket – ami Nokia Normandy néven jelent meg – az @evleaks szellőztette meg  az utolsó hónapban. Ez azt mutatja, hogy a telefon hasonló stílusban készült mint a Lumia 520, de csak egy kapacitív gomb van elől és az oldalán csak a hangerő állító és a képernyőzár található meg.

1467314_231246120376582_2146085826_n

A Verge forrásai arra is rámutatnak, hogy a készüléken fut a Skype és más népszerű Android alkalmazás is. Azonban, mint az AOSP eszközök jó részében, a Normandy-nál is szükség lenne egy 3rd party (egy harmadik féltől származó) alkalmazás áruház. Ugyanis a Google nem engedi az AOSP-s Androidoknak a Google Play áruház (vagy más Google-alkalmazások és szolgáltatások) futtatását.

1235213_600288203353042_331505821_n

A Verge szerint a telefont fejlesztése továbbra is folytatódik annak ellenére, hogy a lassan végérvényesen véget ér az akvizíció Microsoft és Nokia között. De bármennyire nem tisztázott a telefon jövője, az egyetlen rendelkezésre álló információ az, hogy a Nokia alkalmazottai még mindig dolgoznak a projekten, és  a “készüléket a  tervek szerint a 2014-ben adják ki “. A Nokia Devices & Services (Nokia Készülékek & Szolgáltatások) részlegének tervezett felvásárlása (a Microsoft által), amely várhatóan a jövő év első negyedévben le is zárul, hatással lehet a projektre. Viszont a fő kérdés inkább az, hogy vajon a Microsoft azt akarja, hogy egyes készülékek kapcsolatban álljanak az Androiddal.

Annak ellenére, hogy szerződés megköttetett a Microsofttal, a Nokia a megegyezések szempontjából továbbra is működik, mint önálló cég, amíg a Microsoft ügylet véglegesítésre nem kerül. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a készülék még mindig kikerülhet, megelőzve a Microsoft felvásárlói erejét, de hogy elég idő van-e még rá, az nem ismert.

“Nokdroid” az új Asha?

1476542_600292656685930_623551869_n

Talán a legérdekesebb kérdés az, hogy  van-e értelme egy Android alapú Asha telefonnak technikai és stratégiai szempontból. Tekintettel arra, hogy kevés az olyan információ, ami nem spekulációkon alapul. De van néhány érdekes lehetőség.

Nokia Asha termékkínálatát célja, hogy betöltse az űrt az alacsony költségű Windows Phone készülékek (Lumia 520) és a többi alapvető funkciókkal megáldott telefonok (Nokia 1xx és 2xx termékcsalád) között. Jelenleg a Asha termékek “legtetején” (pl. Nokia 503) az Asha OS fut, amely egy változata a Nokia régóta használt Series 40 platformjának. Annak ellenére, hogy erősek a kezdeti eladások, némi aggodalomra ad okot, hogy a felső határon “egyensúlyozó” Asha termékek küzdenek az alacsony költségű (40 ezer vagy az alatti értékű) Android készülékekkel.

1471377_600300100018519_269695952_n

Azonban a Series 40 annak ellenére, hogy néhány lenyűgöző mérnöki bravúron esett át az elmúlt néhány évben, kezd úgy kinézni, hogy alkalmatlan arra a feladatra, hogy a modern szolgáltatásokat egyre szélesebb körű okostelefon-szerű funkciókkal ellássa. A Series 40 alkalmasságát  lassú kiégési folyamata is jelzi, azonban el kell gondolkodni azon, hogy ebben az olcsó telefon szegmensben a Windows Phone készülékek erős árvágásával oldják meg a problémát, vagy keresnek/fejlesztenek egy másik platformot, vagy továbbfejlesztik a Series 40-et.

Egészen tavaly nyárig az volt a szándék, hogy a Series 40-et  felváltaná egy új, Linux alapú platform, ami a Meltemi kódnevű projektet takarta. Viszont a Meltemi projektet tavaly törölték, ami a Nokia stratégiájának és a költségcsökkentő tevékenységének tudható be. És ezzel egy kérdés maradt nyitva, hogy mi lenne helyette.

1482967_600393373342525_1554856478_n

Látván egy erősen testre szabott Androidot, amin egy egyedi Nokia UI (pl. Fastlane kezdőképernyő ), nem is olyan messzi túlzás a Meltemi helyett, mint amilyennek valójában hangzik (azaz Nokdroid platform azonos lenne Asha UI-al, mint a jelenlegi eszközökön, de a rajta futó Android inkább tűnne Series 40-nek).

Azonban, ha a készülékeken a Nokdroid platform lesz elérhető, akkor műszaki szempontból még talán, de fogyasztói szemmel egyáltalán nem lenne feltűnő, hogy miről is van szó. Vagyis lenne egy Nokia Android operációs rendszerrel, de nem úgy, ahogy az a legtöbb ember azt feltételezné, amikor meghallja ezt a kifejezést.

Egy Nokia család épülne/épülhetne erre az ökoszisztémára, de ha csak a feltételezés szintjén maradunk, akkor előfordulhat, hogy lényegében csak az Android alapjait használnák fel. Ezzen módszerrel létre lehetne hozni a Nokdroid platformot, és így néhány nehézségeket félretéve egy teljesen új ökoszisztémát születhet meg a semmiből.

1507118_600294943352368_1633448218_n

Az ötlet, hogy az Androidból hozzuk létre következő generációs telefonos platformot, egy nehéz feladatnak bizonyul a Nokia részéről is. Főleg ha az eladását is néznénk. De ez nem lesz baj a hamarosan a Microsoft tulajdonában kerülő Nokia Devices & Services részlege számára? Kérdések csak jönnek a szélesebb platform stratégiával kapcsolatban és akkor nem beszéltünk arról a pozícióról, amit a Windows Phone ural. És ott van még a közvélemény reakciója egy ilyen lépésre, ami persze teljes elkerülhetetlen. További válaszokra várhat a közösség azzal kapcsolatba, hogy így mi lesz a következő lépés a Series 40 portfóliót tekintve. A halál elkerülhetetlen az okostelefonok miatt, vagy lehet a szolgáltatások ismét emelkedni fognak az egyszerű okostelefonok körében? Sok kérdés, sok találgatás, kevés válasz. De egy biztos: hogy valami lesz az egészből és remélhetőleg ezzel a cikkel a egyes kérdésekre olyan válaszokkal szolgálhattunk, aminek köszönhetően a kételyek elvesznek és helyette másnak adja át a helyét.

Reklámok

Nokia Normandy – ami a pletykák mögött lapul” bejegyzéshez ozzászólás

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.