Lumia 520 versus Lumia 530 – Ki a király az olcsó Windows Phone-ok között?

A Nokia Lumia 530 a legújabb belépőszintű Windows Phone okostelefon, amely a piac egyik legolcsóbb tagja 2014-ben. A globális forgalmazás szép lassan elkezdődik mindenhol, viszont már most érdemes belemerülni egy kicsit a telefonban. Bár technikailag a Lumia 530 a Lumia 520-hoz képest gyengébb specifikációval büszkélkedhet, és ezzel az ára is alacsonyabb kíván lenni. Ez a különbség lehet az oka sok Lumia 520 felhasználónak, hogy egy sokkal jobb Lumia 630-ra vált inkább.

A cikk angol nyelven is elérhető itt/the article is also available in English here

lumia_530_lumia_520_back

Vajon az új négymagos, 1.2 GHz-es, Snapdragon 200 chipset-es Lumia 530 vagy a régebbi, kétmagos, 1 GHz-es, Snapdragon S4-es Lumia 520 a jobb? Nézzük meg!

Beállítások

Ebben a tesztben az ingyenes és kereszt-platform támogatással rendelkező Basemark II OS szoftver összehasonlító alkalmazást használtuk fel a teljesítmények felmérése. Egyik telefonban se volt SD kártya, minden alkalmazás a belső memóriából került betöltésre.

Mindkét telefonon a legújabb szoftver fut, beleértve a Windows Phone 8.1-et (build 12400 a Lumia 530 esetén, és build 12393 a Lumia 520 esetén) és a Lumia Cyan frissítést.

Többszöri Basemark II OS futtatásra került sor.

520+base

Eredmények

Összeségében a jelek szerint a Basemark II OS alkalmazás nem fedi el a valóságot arról, hogy a Lumia 530 felülmúlja a Lumia 520-at szinte mindenben. A Lumia 530 teljes pontszáma 366, míg a Lumia 520 csak egy kisebb értéket, 273 pontot gyűjtött össze.

A legnagyobb különbség a rendszer-teljesítmény altesztjében mutatkozik meg, ami  a nyers processzor teljesítményben mutatkozik emg. Ahogy az várható volt, a négymagos, 1.2 GHz-es processzor (pontszáma 566) sokkal jobb, mint a kétmagos, 1 GHz-es (pontszáma 284), így az eredmény egyáltalán nem meglepő. Hasonlóképpen a processzornál, a grafikánál is a Lumia 530 szerzi meg a labdát 178 pontjával, ellenben a Lumia 520 125 pontjával, ami arra utal, hogy a játékok futtatására a Lumia 530 egy jobb eszköznek bizonyul.

Érdekes volt a memória kezelés, hisz itt a Lumia 520-hoz képest a Lumia 530 alul maradt. Azonban, ha a Lumia 530-ban egy szerényebb processzor dolgozna, akkor nem biztos, hogy a győzelem az övé lenne, mert a lapkakészlet is alacsonyabb kategóriát képviseltet.

Lumia_530_vs_520_settings

Valós életbeli tesztek a Lumia 530 társaságában

A referenciaérték az egy dolog, de hogyan reagál a telefon a mindennapi feladatok terén az egy másik dolog. Bár több szubjektívitás is társul a Lumia 530 alkalmazásindításához, de a grafikai munka és az operációs rendszer gördülékenysége arra utal, hogy az új chipset javít a tapasztalatokon, ami a Windows Phone 8.1-et is érinti.

Ami a játékok futtatását illeti, a Lumia 530 bezúzza a Lumia 520-at az erre legjobb példaként használható, népszerű Subway Surfers-el, amelynél a Lumia 520-nak jó 20-30 másodperccel tovább tart a betöltés, mint a Lumia 530 esetén. Úgy tűnik, hogy a Snapdragon 200 többre képes, így a Windows Phone felhasználó élményét is javítja a Nokia legújabb modellje. Még az egyszerűbb dolgok, mint az alkalmazásválasztó, képek, emailek jóval gyorsabban jelentek meg a Lumia 530-nál.

Lumia_530_vs_520_photo

Ami a kijelzőt illeti, a Lumia 520-é sokkal jobb a Lumia 530 elmosott kinézetű kijelzőjéhez képest. Azonban a fehér színek természetesebbnek néztek ki a Lumia 530-nál. A Lumia 520-nál van automatikus fényerőnövelés és napfényben való olvashatóság javítása (szuper fényes), míg a Lumia 530-nál mind a kettő hiányzik. Cserébe viszont a Lumia 530 kettős SIM kezelését is fel tudja kínálni, amely stratégiailag fontosabb lehet a feltörekvvő piacokon.

Sajnos a kameratesztet a Basemark II OS-el nem lehet összehasonlítani, mert a Lumia 530-nál nem tudja befejezni a teszt ráeső szakaszát. A Lumia 530-nál nincs fizikai kameragomb, valamint az autofókuszról is le kell mondanunk a Lumia 520 után. A képminőséget összehasonlítva hasonló eredményt produkál mind két készülék a Nokia Camera alkalmazás használatakor, és talán a Lumia 530 színtelítettsége és az élessége jobb.

Lumia_530_lede_green_0

Következtetések

Az újabb Snapdragon 200, négymagos, 1.2 GHz-es processzorral jobb választás a Windows Phone-nak. a Játék betöltése, az alkalmazások közti navigálás és az OS feladatelvégzése sokkal gyorsabb és jobb élményt nyújt. Az árért cserébe a Lumia 530-nál le kell mondanunk a fényérzékelőről, a kamera gombról, az autofókuszról, cserébe viszont Dual SIM támogatást és a képernyőn megjelenő gombokat kapunk.

És akárhogy is nézzük, ezek a kényszerítő eszközök adnak megoldás, hogy ilyen alacsony ártartományt tudjon megcélozni a modell. A Lumia 530 a nyers teljesítményével és a legújabb Windows Phone 8.1 operációs rendszerrel egy kiváló választás lehet azoknak, akik keveset akarnak költeni okostelefonra.

A Lumia 520 felhasználók számára viszont a természetes frissítési irány inkább a Lumia 630 irányába vonzóbb, mert nagyobb a kijelző (4.5 hüvelykes, ellenben a 4-el), a ClearBlack technológia meg drámaian jobb színtelítetséget produkál. A Lumia 630-ban egy továbbfejlesztett Adreno 305 grafikus gyorsító van, amely sokkal jobb a Lumia 530 Snapdragon 200 chipsetén található Adreno 203-al szemben. Ennek eredményeképp a játék- és grafikus teljesítmény még jobb a Lumia 630 esetében.

Reklámok

Lumia 520 versus Lumia 530 – Ki a király az olcsó Windows Phone-ok között?” bejegyzéshez ozzászólás

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.