A Nokia nem tér vissza konkrétan az okostelefon-bizniszbe, állítja a jelenlegi vezérigazgató

Mivel a Microsoft pontot tett a névváltással a Nokia mobilos üzletágának felvásárlására, így az a hír kezdett járni az interneten, hogy a nincs konkrét halál: a Nokia újra akar okostelefont készíteni.

A cikk angol nyelven is elérhető itt/the article is also available in English here

Nokia_logo_green_620

Természetesen nosztalgikus hangulat húzódik meg a legendás márka mögött, amit a Nokia jelenlegi vezérigazgatója, Rajeev Suri is tökéletesen megért. Azonban így is csak a ködös jövőképet láthatjuk, amit a Nokia Facebook és Twitter csatornájának posztja csak még jobban fokozott, mely azt a benyomást kelti, mintha a Nokia újra szeretne saját okostelefon készíteni. Szerencsére Suri ma egyértelművé tette, hogy a Nokia nem tervezi, hogy konkrétan visszatér az okostelefonok piacára.

A régi hír nem új hír

A Nokia a Microsofttal kötött szerződésével világossá tette, hogy a Nokia, mint vállalat nem adhat ki okostelefont 2016 negyedik negyedévéig (2016 Q4), továbbá az okostelefonos szabadalmak és a dolgozók egy része a Microsoft kezébe került. A Nokia most szinte minden mobilos “forrástól megfosztva” áll előttünk. Ezek után a lényeg az értékesítésre összpontosul.

A probléma gyökere sokrétű, hogy ha indokot keressünk arra, hogy a Nokia “visszatérjen” 2016-ban. Vajon a Nokia valóban megpróbál mindent újraépíteni, vagy éppenséggel csak eladta azt az iparágát, amely majdnem elpusztította az egész vállalatot? Vajon a Microsoft azért küzdött 2014-ben, hogy a Nokiának semmi esélye ne legyen egy “új” saját operációs rendszert és ráepülő termékcsaládot az üzletben integrálni?

Nokia_license

Rendezzük az adatokat

A mai napon egy londoni elemzői találkozón a Nokia vezérigazgatója, Rajeev Suri felvázolta a Nokia jövőbeli üzleti stratégiáját. Ez magába foglalja a Nokia fejlődő szolgálatasát, HERE Maps-et, a hálózati és technológiai iparágát, amelynek köszönhetően a vállalat nyeresége folyamatosan növekszik.

Itt van a HERE Maps, amellyel a Nokia továbbra is szolgáltatja a térképészeti technológiákat a Microsoft, a Yahoo és más cég számára. A Nokia a HERE Maps-el nem a Google barbérjaira fog pályázni közvetlenül, hanem inkább a B2B2C (business to business to consumer = cégtől cégen keresztül a felhasználóig) politikra fogja fektetni a hangsúlyt.

Jelenleg a hálózati megoldasok a Nokia legnagyobb technológiai játszótere, ahol továbbra is számos szabadalmat birtokol, köztük a 4G és az 5G technológiákat, amelyeket továbbra is fejleszt és engedélyeztet.

Végül ott a technológiai részleg, ahol a fogyasztói termékekre koncentrálhatnának 2016-tól, azonban Suri megjegyezte, hogy bár a Nokia, mint márka a jövőben is szerepelni fog, de a fogyasztói eszközökben való közvetlen visszatérés nem része a terveknek. Ezzel kapcsolatban a ZDNet is egy jó kérdést tett fel, melyre a következő választ kapta:

Mi nem szeretnénk közvetlenül visszatérni a fogyasztói eszközök piacára…

de mellette hozzá tette, hogy a Nokia

…mint márka vissza fog térni a fogyasztók világába…és hosszú távon jelen lesz a szabadalmakon át a fejlesztésig mindenhol.

Szóval igen a válasz arra, hogy a Nokia, mint márka továbbra is életben marad számos más formában, beleértve a set-top boxokat, a digitális kamerákat, és talán az okostelefonokat, de természtesen úgy, hogy közvetlenül nem Nokia által gyártott eszközök lesznek.

Mint az korábban említve volt, a vezérigazgató ismét egy olyan területre irányítja a céget, amelyet épphogy csak elhagyott, mivel a szétválás csak egy rossz ötlet lenne a jövőbeli hatékonyság szempontjából. Nem lenne akkora a kockázat, ha egy központi társaság létesülne, míg a Nokia márka licenszelésével egy sokkal biztonságosabb és káros kockázatoktól mentes törekvés bontakozna ki, amellyel a folytatás is biztosabb.

Más szóval, engedjük el. Nem lesz több Nokia által fejlesztett okostelefon.

Reklámok

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.