A Microsoft megmutatta a Windows 10 minimális hardverkövetelményeit

A Kínában megtartott WinHEC konferencián a Microsoft hivatalosan is megmutatta, hogy milyen hardverfelépítés mellett tud működni a Windows 10 mind telefonokon, mind számítógépeken. A hardvergyártóknak tartott sajtótájékoztatón a Microsoft közölte azt is, hogy milyen minimális hardverigény szükséges a Windows 10 futtatásához.

A cikk forrása angol nyelven elérhető itt/The source of the article in English is available here

windows-10-phone-start-lede

Ami a készülék hardverét tekinti, a minimális RAM igény továbbra is 512 MB maradt, ami már a Windows Phone 8.1-nél is adott volt. A futtatáshoz szükséges tárhely telefonok esetén 4 GB lesz, melyből 4 GB-nak belső tárhelynek kell lennie, illetve a kell egy microSD foglalat, hogy  a jövőben meg legyenek könnyítve a frissítési ciklusok.

WIndows-10-phone-hardware-requirements

A Windows 10 támogatni fog több kijelzőméretet, kezdve a 3 hüvelyktől egészen a 7.99 hüvelykig bezárólag mindegyiket, ami annak a jele, hogy látni fogunk még pár Windows 10-en alapuló phabletet. A felbontásokat illetően se lehet panaszunk, hisz a Windows 10 támogatni fogja a FHD-nál (full HD) nagyobb felbontást, részletesebben a QSXGA-t (2560×2048 pixel), WXQGA-t (2560×1600 pixel) és QWXGA-t (2048×1140 pixel).

Természetesen a nagyobb kijelzőhöz esetenként nagyobb hardverkövetelmény is dukál, így QSXGA kijelzők esetén minimum 4 GB vagy annál nagyobb memóriára, míg WXQGA és QWXGA kijelzők esetén beéri a Windows 3 GB (vagy annál több) RAM-al. Full HD felbontás esetén minimum 2 GB RAM-ra lesz szükség, míg a többi felbontásnál – tehát qHD (960×540 pixel), WXGA (1366×768 pixel) és WSVGA (1024×600 pixel) esetén – legalább 1 GB memória szükségeltetik majd. Az ezeknél alacsonyabb felbontás esetén, mint például WVGA (800×480 pixel) és FWVGA (854×480 pixel), elég lesz a minimálként feltüntett memória nagyság is.

WIndows-10-desktop-hardware-requirements

A Microsft azt is elmondta, hogy a Windows 10-el számos új chipset is érkezik, beleértve a Qualcomm Snapdragon 810-et is, mely már egy nyolcmagos processzort, Adreno 430 grafikusgyorsítót és LTE 9-et foglal magába. Szintén ide vehető az új hexa-core (vagyis hatmagos) alapú Snapdragon 808, Snapdragon 615, Snapdragon 210 és 208 is (a 210 csak 3G-s változatban lesz kapható).

Az új hardvertámogatás kínálatában fog tartozni az Intel 14 nanométeres Cherry Trail alapú Atom processzor családja, valamint a Skylake architektúrája asztali konfigurációk esetén. A belépőszintet az Atom X3 fogja képviselni, valamint az AMD se marad ki a támogatásból, hisz az új Carrizo és Carizzo-L családot is támogatni fogja a Windows 10. Ezzel az asztali gépek és a notebookok piacát szeretnék erősíteni.

Asztali Windows 10 esetén a minimális futtatáshoz 16 GB tárhely és 1 GB RAM szükségeltetik, már ha csak a 32 bites Windows 10-ről beszélünk. Ugyanis a 64 bites verzió esetén a követelmény 20 GB tárhelyre és 2 GB RAM-ra bővűl.

Reklámok

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.