“Feltámadhat” a Windows RT?

Bár nem új keletű hírnek számít, hogy a Windows RT-s tabletek soha nem fognak frissülni konkrétan Windows 10-re, viszont a napokban kiszivárgott fejlesztői “jegyzetekből” kiderült egy és más. Nem lehetetlen, hogy a Windows RT egy új alapokból építkezve, más néven, de visszatérhet a “színpadra”.

Nokia-Lumia-2520

Akik számára netán ismeretlen lenne a Windows RT, azoknak érdemes tudni, hogy a Windows ezen verziója ARM architekturára épülő processzorokon képes futni, eredetileg az Android ellenfele kívánt lenni, ám a nem túl lelkes fogadtatás, és az alkalmazás hiány erősen rányomta a bélyegét a platformra. Így a mai napig lehet használni őket, a támogatása messze nem olyan sokrétű, mint az asztali Windows esetén.

De ez a helyzet most megváltozhat, ugyanis a Microsoft MSDN oldalán egy hang vezérlő teszt, úgynevezett Audio Engine Core Test oldalán felkerült egy lista is, melyben taglalva van, hogy mely platformokon zajlik a tesztelés. A lista meglepően tágan taglalt és sok finomság mellett fel lehet fedezni többek közt a “Windows 10 Mobile ARM64” és a “Windows 10 Mobile x86” opciókat is. A két variáns azért is lehet érdekes, mert egyrészt így a Windows 10 Mobile akár 64bites opcióként is tudna futni (a jelenlegi még 32bites), valamint az x86 architektúrának köszönhetően nem csak az Intel mobil-processzorai kaphatnának egy “szeletet a tortából”, de akár régebbi Windows alkalmazáso futtatására is képesek lehetnek.

És ez utóbbi pont lehet az egyik építő kő, amely a Windows RT utódjának egy kiváló lehetőséget adhat. Ugyanis a Windows RT legnagyobb gyengesége a mai napig az, hogy nem képes Windows programok futtatására, csak azokra, amelyeket kizárólag a platformra írtak, vagy a Windows Áruházban elérhető. Ha lesz is belőle valami, az biztos nagy jelentőséggel bírhat, és akár egy Lumia 2520 utódot is megismerhetünk a későbbiekben.

Forrás: Windows Central; Microsoft; Petri

Reklámok

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.