Nokia is back!

Nem csalás, nem ámítás. Igen, végre hivatalosan is, egyenesen a Nokia “szájából” hangzott el a mondat. A Nokia hamarosan visszatér a mobil és a tablet piacra, egy újondsült kapcsolat megkötése révén.

nokia-back

Elsőre nyilván nehéz feldolgozni a hírt, amire a Nokia rajongói közösségek már egy jó ideje vártak. De a sok spekuláció után végre teljesen megtörték a csendet a finnek, és könnyed megszellőztetett hírek után itt van a hivatalos sajtó közlemény, miszerint a közeljövőben visszatérnek a piacra a Nokia márkájú okostelefonok és tabletek.

Az előzetes álláspontok szerint továbbra is marad a bérgyártás és a márka licenszelés, de egy frissen megkötött szerződésnek köszönhetően a finn székhelyű (nem is olyan régen alakult) HDM global lesz a Nokia elsőszámú partnere az elkövetkezendő 10 évben. Így konkrétan egy évtizedre levetítve biztos, hogy számolhatunk a Nokia jelenlétével a piacon.

Sőt roppant érdekes összefüggés, hogy a finn HDM global vezérigazgatója a Microsoft mobilos értékesítési részlegének az alelnöke az európai, a közel-keleti és az ázsiai régióban. De ez még nem minden. Maga a HDM global csak Nokia eszközökre fog fókuszálni, így más márkák bérgyártására nem fog sor kerülni. A vállalat már most elkövetkezendő 3 évre több mint 500 millió dollárt fektetett be az üzletbe, ami persze nem is volna olyan meglepő, lévén egy nagy múlttal rendelkező brand nem kis presztizsértékkel kecsegtet a bérgyártó számára.

Ezzel párhuzamosan a FIH Mobile Limited (Foxconn egyik leányvállalata) is szerződést kötött a Nokiával, melynek értelmében a FIH szintén telefonokat és tabletek fog gyártani a Nokia számára, illetve gondoskokdni fog a folyamatos alkatrész ellátásról a HDM global számára. Természetesen minden más tervezési fázis a Nokia kezében marad – de ez nyílván törvényszerű.

Ehhez még hozzátartozik az a tény, hogy a Microsoft eladta a hagyományos mobiltelefonos üzletágat a FIH Mobile-nak és a HDM global-nak, így a redmondiak egy újabb “tehertől” szabadultak meg, másrészt ezzel a Nokia ismét maga mellett tudhatja minden olyan mobilos üzletágát, mely a brandet is viselte magán (lehet, hogy ezzel egy új nyomógombos generációs is felütheti a fejét!?)

Fontos információ, hogy az elkövetkezendő Nokia készülékek Android alapokon fognak nyugodni, ahogy azt korábban többen is megjósolták, így egyesek számára “le kell majd nyelni ezt a békát” is. Ennek ellenére sok rajongónak könnybe lábadhatnak szemei, hisz a patináns finn márka teljes erőbedobással igyekszik újra meghódtani a piacot. Sőt olyannyira ott van a motiváció a gyártó mögött, hogy maga Ramzi Haidamus, a Nokia Technologies elnöke is egy meglepő nyilatkozatot tett. Dióhéjban annyi, hogy az okostelefon vásárlók között a mai napig a Nokia az első ötben van a keresések között úgy, hogy közben a márka égisze alatt nem is kaphatók készülékek.

Mi ez, ha nem egy még nagyobb löket, ami csak ahhoz kell, hogy a finnek visszatérjenek. A Microsofttal kötött szerződés is már hamarosan lejár, minden papírmunka lezajlik, és onnantól már csak a Nokián és a HMD globalon múlik, hogy mikor mutatják be a cég új termékcsaládjának első tagjait.

Forrás: Nokia Technologies 1, 2

Reklámok

Nokia is back!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Nem értem a nokedlit! Miért akarnak beleülni ebbe a langyosvízbe, mikor ott van a friss finom hazai oprendszer – a Sailfish OS!

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.