Idén véget ér a Lumiák gyártása

Bár vészjóslóan hangzik a cím, még sincs talán minden veszne. Ugyanis a Microsoft háza táján érdekes mozgolódások kezdődtek meg, amire lehet érdemes figyelni a továbbiakban.

microsoft-lumia-950-xl-test_13-rcm992x0

Bár az továbbra is tény, hogy a Nokia égisze alatt született termékcsalád jobb napokat is megélt, most mégis egy Microsofttól kiszivárgott információ arról tanúskodik, hogy a Lumia okostelefonok gyártása még az idén leállításra kerül. Innen már csak a megmaradt raktárkészlet kisöprésére fog koncetrálni a redmondi vállalat, mely mellé egy idén decemberi végi határidőt szabott meg.

Az amúgy is gyér kínálat nem sok jót vet a márka – de legfőbbképp a mobilos rendszer – megítélésére. Ugyanis jelenlegi család csak négy tagot számlál (Lumia 550, 650, 950 és 950XL), és utódokról, további “családtagokról” nem hogy hír nincs, hanem csak azt lehet látni, hogy világszerte csökkenek az új Lumiák árai. Ez leginkább a Lumia 950 duó és a Lumia 650 esetén vehető észre, viszont míg a Lumia 650 alig mutat magáról fejleményt, addig a Lumia 950-ek még tartják a frontot – itt persze az is elmondható, hogy sokat nyom az üzleten a mobilos Continuum megléte.

Ám ezzel még nincs vége. A nagy készletkisöprés előszele lehetett a Microsoft azon “akciója”, melyen keresztül a külön ‘Lumia’ fül eltünt több Microsoft Store oldaláról és egy közös ‘Windows Phone’ fül alá kerül be, ahol a többi Windows telefont gyártó cég terméke is helyet kapott. Ilyenkor persze jönnek a kérdések, hogy mi lehet a döntés hátterében.

Az első rögtön a Windows 10 Mobile kisebb népszerűsége, ami egyrészt még jogos is lenne. Viszont, akkor egyrészt miért tartja fent továbbra is a Microsoft a készülékgyártó részlegét (amit anno a Nokiától vásárolt fel), és miért foglalkozik továbbra is a Windows 10 Mobile fejlesztésével? Erre egyrészt a folyamatosan bekapcsolódó gyártók adhatják a választ. Másrészt viszont ott van a már jó ideje emlegetett Surface Phone, ami lehet, hogy új irány lenne a Microsoft mobilos történetébe. Harmadrészt ott a folyamatos fejlesztés alatt álló Windows 10 Redstone 2, amely jórészt a mobilos változatban akar még jobban erősíteni a PC-s verzión túl, hisz a Windows 10 Mobile még messze nem érte el a korlátait, és lehet látni, hogy folyamatosan fejlődik a mobil operációs rendszer.

De ha a Surface brand egy mobil egységgel gazdagodna, akkor egyrészt megjelenne egy új okostelefon – természetesen Windows 10 Mobile-al -, ami tökéletesen illeszkedne a Microsoft prémium szegmensében. Másrészt ezzel a jelenleg nem túl sikeres Lumia vonaltól megszabadulna a vállalat és egy új szereplővel adna magának egy második esélyt.

Bár a Surface Phone létezését, de még fejlesztését igyekszik titkolni a Microsoft, és csak egy 2017-es megjelenési időt ígér a felhasználók számára. Mégis most itt a gyártás leállítására való törekvés, mely jórészt arra is rámutathat, hogy igyekeznek előkészíteni a terepet az újdonság(ok)nak. További fejlemény az ügyben, hogy az amerikai techóriás októberre egy Surface esemény lebonyolítását szervezi, ahova a pletykák szerint eddig nem várt eszközök is bemutatásra kerülhetnek.

Ha ezek után nem éppen egy Surface Phone lenne terítéken, akkor végképp nem tudhatjuk, hogy mi járhat a redmondiak fejében.

Ti mit gondoltok?

Forrás: Winbeta

Reklámok

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.