Ismét keresetet nyújtott be a Nokia az Apple ellen

Úgy tűnik, hogy az Apple ügyvédjeinek mindig lesz munkája, hisz nem egy perben kell helytállniuk. Épphogy pár hónappal lezajlott egy kártérítés az almások részéről, most a Nokia is tett egy hatalmas lépést, melyből lehet, hogy nem fognak jól kijönni. Hisz nem csak az Egyesült Államok törvénykezése előtt kell bizonyítaniuk igazukat, hanem több európai bíróság előtt is.

legal-nokia_story

A pár hónappal ezelőtti vita tárgyát a Nokia által szabadalmazott, viszont a Sony által fejlesztett megoldást használt fel jogtalanul az Apple. A MobileMedias LLC által benyújtott kereset alapján az amerikai vállalat kénytelen volt 3 millió dollárt kicsengetni. Most viszont a Nokia irányába kell „felelniük”, hisz a finn vállalat keresetet nyújtott be az almások ellen. A per tartalmát 23 okoseszközökhöz és mobiltelefonokhoz köthető szabadalom megsértését adja, melyet az Apple több más gyártóval egyetemben 2011-ben aláírt a használatukkal kapcsolatban.

A felperes (azaz a Nokia) a keresetét benyújtotta többek közt Németországban – Düsseldorf, Mannheim és München -, valamint Texas Kerületi Bíróságán is. A finnek által kiadott sajtóközlemény szerint az Apple beleegyezett abba, hogy használhat jó pár Nokia által bejegyzett szabadalmat az eszközeikben, viszont ugye ezzel bizonyos kötelezettséget kell teljesíteni az amerikai vállalatnak. A szabadalmak kitértek kezelőfelületre, szoftverekre, antenna használatra, chipsetekre és videó kódolási megoldásokra is.

Nokia a nyilatkozata alapján eddig türelmesen állt hozzá a dologhoz, viszont most már kénytelenek lesznek jogi lépéseket alkalmazni az ügyben, hogy megvédjék tulajdonaikat, mivel a korábbi tárgyalások messze nem voltak eredményesek. A finnek még nem hozták nyilvánosságra, hogy mekkora kártérítésről van szó, illetve arról sem esett szó, hogy ezek milyen tilalmak érik az Apple termékeit majd a piacon.

Természetesen az Apple se akarja szó nélkül hagyni a dolgot, és igyekszik megegyezésre jutni a Nokiával, de hogy mi sül ki majd az egészből, azt valószínűleg a jövő évben fogjuk megtudni. Bár az amerikaiak részben sértettnek érzik magukat az ügyben, bizonyos jogi szempontból inkább a másik irányba áll a mérleg nyelve.

Forrás: Nokia; Neowin

Reklámok

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.