Windows 10 Cloud lehet az RT utódja

Úgy tűnik, a Microsoft ismét meg szeretné lovagolni a Google Chrome OS népszerűségét, viszont most is kérdéses marad, hogy sikeressé tud-e válni a rendszer. Elvégre a Windows 10 Cloud egy újragondolt Windows RT-ként is lehet értelmezni.

1485447753_windows-10-cloud_story-1

Biztos sokan ismeritek a Windows RT, amit a Microsoft még a Windows 8 megjelenésével együtt mutatott be. A Windows RT célja az volt, hogy a lehető legjobb Windows asztali élményt tudja nyújtani ARM alapú rendszerchipeken, emellett a tabletek számára is könnyen használható platform legyen. Egyetlen hátránya volt a legnagyobb ellensége az operációs rendszernek. Csak a Windows Áruházból volt lehetőség alkalmazások letöltésére, így a támogatottság meglehetősen kurtára lett véve, és sajnos soha nem tudott elég népszerűvé válni.

Főleg külföldön, az oktatásban és egyes vállalkozói szektorokban nagy népszerűségnek örvendenek a Chrome OS alapú notebookok, melyek kedvező árfekvésük és könnyed használhatóságuknak köszönhetően szinte egyenuralkodók a piacon. A Microsoft már egyszer megpróbálkozott, hisz a Windows 10 alapú olcsó notebookok gyártását támogatta több partner cég számára. Többek között a HP Stream sorozata is ennek köszönhetően született meg. Ám a Windows 10 licenszdíjai miatt nem igazán lettek népszerűek ezek a termékek.

Ahhoz, hogy a költségeket minél jobban le tudják faragni, butítani kellett a Windows 10 képességein. És itt érkeztünk el a Windows 10 Cloud megszületéséhez. Az újragondolt Windows RT szintén csak a Windows Áruházban megtalálható alkalmazásokat képes futtatni, viszont emellett igyekszik a lehető legjobb Windows asztali élményt nyújtani. Emellett – mint ahogy a neve is takarja – teljes felhő alapú kommunikációt építenének a rendszerbe.

Ez főleg Office365 használata mellett tud a legjobban működni, hisz vállalati szinten már nagyon jól tudják hasznosítani a cégek az általa nyújtott lehetőségeket. Az alábbi videóban a Windows 10 Cloud működése is bemutatásra kerül a Chrome OS-el szemben.

Persze azt érdemes figyelembe venni, hogy ez még nem a végleges verzió. Jelen állás szerint nem nagyon tudna kilépni a Windows RT árnyékából a Cloud, ha csak Windows Áruház-beli appok futtatására képes, arról nem is beszélve, hogy jelenleg csak és kizárólag UWP alkalmazások futtatására képes. És persze további kérdések merülnek fel, mert a Microsoft a Qualcomm-al közösen dolgoznak azon, hogy ARM architektúra alatt is képesek legyünk teljesértékű Windows-os programok „futtatására”. És ha már ez működhet, akkor a Windows 10 Cloud jelen korlátozásai már előre megássák a rendszer sírját.

De ítéljünk elhamarkodottan. Lássuk mi sül ki az egészből.

Forrás: Neowin, OnMSFT (videó)

Reklámok

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.