Teljesértekű Windows 10 futhat évvégére Qualcomm processzorokon

Nem először adunk hírt arról, hogy a Qualcomm és a Microsoft közös munkába kezdett, viszont most először vannak talán komolyabban kézzel fogható tervek ezzel kapcsolatban. A jelen állapotok szerint hamarabb jöhet az áttörés, mint elősre gondoltuk volna.

 

surface-phone-concept

A kép csak illusztráció (by Casmir Valeri)

ARM alapú processzoron futó teljesértékű Windows 10? Elsőre kicsit abszurdnak hangzik már amiatt is, mert ezen architektúra nem képes Win32, azaz asztali Windows alkalmazások futtatására, hisz azok utasítás architektúrája egészen másképp épül fel. Viszont a Qualcomm szerint már nem kell sokat várni az első fecskékre, ugyanis állításuk szerint még idén a negyedik negyedévben bemutatkozhatnak az első modellek (hacsak nem éppen prototípusok).

Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója a következőket nyilatkozta:

“…saját Snapdragon 835 lapkák lehetőséget teremt Windows 10-et futtató mobil PC-k megjelenésére, amelyek idén, a negyedik negyedévre várhatóak. Együttműködünk az adatközpontok terén a Microsofttal, melynek eredményeképp Windows Server-t is tudunk futtatni Qualcomm Centriq processzorainkkal, melyekből ez az első, 10 nanométeres termék a szerver processzorok piacán. A következő lépés a Microsoft és a Qualcomm  között egy WinHEC-en alapuló partnerség, melynek részeként egy a Microsoft által létrehozott „cellular PC” termékcsaládot hozunk létre. Így a Windows 10 teljesértékű operációs rendszerként tud futni ARM platformon, mely egy óriási fejlődés annak tükrében, hogy a Windows alapból x86 alapú processzorokon futott eddig…”

Ha valóban az történik, amit a Qualcomm ígér számunkra, akkor egy új PC család születhet meg, ami újraértelmezheti a kompakt PC-kről vagy notebookokról alkotott képünket. Sőt, ha tovább nyújtjuk a dolgot, az se lehetetlen, hogy a Microsoft ezzel a módszerrel kívánja átformálni a Windows mobilos ágazatát, ezzel megteremtve egy ultra kompakt eszközpalettát, mely egyszerre lesz teljesértékű számítógép és okostelefon egybe.

De minden éremnek két oldala van. Előbb lássuk, hogy milyen kézzelfogható eredményeket mutatna fel addig.

Forrás: Windows Central

Reklámok

Teljesértekű Windows 10 futhat évvégére Qualcomm processzorokon” bejegyzéshez egy hozzászólás

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.