‘CShell’ mentheti meg a Windows 10 Mobile-t!?

Nincs a legjobb helyzetben a Windows 10 Mobile. Akarva, akaratlanul is ki kell mondani, ez egy tény. Viszont ahhoz, hogy az okostelefonos rendszer is a Windows 10 OneCore családba bekerüljön, fontos átalakításokon kell átesnie a rendszernek, amihez egy kicsit a gyökerekhez is vissza kell nyúlni.

c2bed351178685.58e7d7b618c15

A kép csak illusztráció /via Nadir Aslam/

Most a Windows Central egy exkluzív tesztelés keretében megismerkedhetett a Microsoft új megoldásával, amit röviden csak CShell-nek neveznek. A CShell – más néven Composable Shell – egy olyan alkalmakodó, méretezhető felhasználói felületet takar a Windows 10-en belül, amelynek köszönhetően a rendszer az adott készülékhez igazodva formálja úgy a kezelőfelületet, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a használata. Legyen az akár okostelefon, tablet vagy PC, a CShell úgy igazítja, ahogy azt az adott szituációban megszokhattuk.

Bár jelenleg is van egy Windows Shell, azaz kezelőfelület, amit a Windows 10 használ, de az jelenleg annyira szerteágazó és különböző egyes platformokon, hogy az összehangolásuk komplikáltabb. Ám a CShell segítségével rögtön csökkenthetőek a feleslegesen soknak tűnő feladatok. A valósidejű skálázhatóságnak köszönhetően a képernyő mérete és felbontása nem okozhat gondot a fejlesztők számára sem. És ki ne vágyna egy rugalmasabb felhasználói élményre?

De hogy ez hogyan is mutatkozik meg pontosan okostelefonon, azt az alábbi videóban megtudhatjuk:

Mint látható, ez még messze nem a végleges állapot, de meg merem kockáztatni, hogy már most felhasználóbarát a kezelőfelület. Nem üt el attól a dizájnelvtől, amit anno a Windows Phone 7/8 elindított, de korban igazodik az igényekhez, és nem mellesleg a Windows 10-hez. Vannak élőcsempék is, amik sokkal rugalmasabban méretezhetőek át, akár csak a PC-s Windows 10 esetén.

A Müveletközpont kialakítása megegyezik a PC-s verzióval, de a véglegesnél lehet nem fog változni ez a kialakítás. Hogy így ez mennyire kényelmes, azt embere fogja úgy is megválogatni. Viszont ami mellett nem mehetünk el, az a fekvő mód. Igen, jól olvastátok: fekvő mód! Jó pár évvel ezelőtt még petíciógyűjtés is indult az interneten, mely alapján akár az is összejött volna, hogy a Windows 10 Mobile, vagy akár a Windows Phone 8 egy fekvő módot is megkap. Vannak esetek, amikor sokkaltabb kényelmes fektetve kezelni egy okostelefon, mint állítva.

És ha ennyivel nem tudunk betelni, akkor a CShell adta lehetőségeket a Continuum-ban is tudjuk kamatoztatni. Továbbra is érdemes észben tartani, hogy a jelenlegi állapotban még nincs készen a CShell, így a kezelőfelület Continuum mód esetén is finomodhat. Ellenben azt is érdemes itt figyelembe venni, hogy a CShell-nek köszönhetően akár a Win32 alapú alkalmazások (azaz asztali programok) futtatására is lehetőséget kaphatunk.

Ha úgy vesszük, akkor magának a Continuum-nak is eredetileg ez lett volna a célja. Alternatívát nyújtani a PC helyett, valamint PC-szerű használhatóságot és kezelhetőséget adjon. Persze nem panaszkodhatunk, hisz alapjában is nagyon jó használható a Continuum, de az asztali programok futtatását eddig nem tudták megoldani. Pedig az igazi alternativa csak akkor lehet belőle.

De ha úgy vesszük, hogy a Qualcomm és a Microsoft közös gyümölcse szépen kezd beérni, így nincs már olyan messze a megvalósítás. Most a sok fényezés után, visszatérve a valóság talajára, meg kell említeni, hogy a CShell végleges debütálása valamikor 2018 elejére várható – remélhetőleg akkor, amikor talán a ’Surface Phone’ is bemutatkozik. De ennek ellenére az elgondolás nem rossz. Sőt!

De ilyenkor felmerül egy fontos kérdés: Miért nem tudtak annak hamarabb neki esni? Választ nem biztos, hogy kapnánk rá. De ez most itt van, már most használható, szóval lássuk mi lesz belőle a végleges változatig.

Nektek hogy tetszik?

Forrás: Windows Central

Reklámok

‘CShell’ mentheti meg a Windows 10 Mobile-t!?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Te mit gondolsz róla?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s