Joe Belfiore kiterítette a Windows 10 Mobile “lapjait”!

A Microsoft az utóbbi időben nagyon ködösen nyilatkozott a Windows 10 Mobile jövőjével kapcsolatban, és emiatt nem egy, nem két ember távolodott el a rendszertől – nem is jogtalanul. De a csend most végleg megtört, és Joe Belfiore több twitteres kérdésre válaszolva végleg lerántotta a leplet a redmondi vállalat mobilos jövőjével kapcsolatban.

Satya Nadella Delivers Opening Keynote At Microsoft Build Conference

“Azt hiszem, ezt az urat nem kell bemutatni…” – Joe Belfiore a Windows Phone 8-cal együtt lett a mobilos divízió arca

A Windows üzletág vállalati alelnöke úgy tűnik, hogy nem akarta tovább nyújtani azt az amúgy is hosszú rétestésztát, ami a Windows 10 Mobile-t övezte. Így a tegnapi napon Twitter posztokban részletezte, hogy hányadán állnak a mobilos Windows 10-zel. Elsősorban Joe leszögezte azt, hogy bármennyire is kitartott az elmúlt években a platform mellett végfelhasználóként már egy ideje Androidra váltott. És ezzel együtt azt is jelezte, hogy a Windows 10 Mobile már nem áll a Microsoft középpontjában.

Persze ezzel nem mondott sok újat, hisz ahogy a frissítések is mutatták az elmúlt jó egy évben, csak biztonsági foltozgatások jellemezték a rendszert. Persze ezeknek is kulcsszerepe van, hisz a biztonsági frissítések a vállalati szféra számára fontos, ahol még mindig jobban áll a rendszer, mint a végfelhasználók között. És mivel nincs központi szerepe, új funkciók beiktatására sem számíthatunk a jövőben a Microsoft részéről. Ezzel együtt új eszközök kiadására se nagyon számíthatunk, már ami az okostelefonokat illeti.

Így ezek után, akarva-akaratlanul is kijelenthetjük, hogy a Windows 10 Mobile jelen formájában „halott”. Nincs ezen mit szépíteni. Az biztos, hogy a ’feature2’ kódnévre hallgató rendszerfrissítésből még látni fogunk valamit, elvégre azok az Insideresek számára már folyamatosan elérhetővé vállnak.

És hogy mi okozta a rendszer „halálát”? Belfiore szerint ez elsősorban az alkalmazás hiánynak köszönhető. Próbálkoztak a fejlesztők idecsábításával, és a Microsoft akár fizetett is volna nekik, de mivel olyan szinten összezsugorodott a felhasználói bázis (itt mutatkozik meg többek közt a nyoma annak, hogy megannyi WP8-as telefon hátra lett hagyva), a fejlesztések nem tudtak volna olyan szinten megtérülni a szakemberek számára, hogy megérje nekik Windows 10 Mobile-ra fejleszteni.

Ezért – hogy úgymond mentsék, ami menthető – a Microsoft a legtöbb szolgáltatását igyekszik átültetni a konkurens platformokra, mint például a komplett Office. Vagy ide vehetjük a Microsoft Edge böngészőt is, amely nemrégiben jelent meg iOS-re, és hamarosan érkezik elvileg Androidra is. És akkor nem is vettük számításba az androidos Arrow Launcher-t, ami épp a napokban kapott egy verziófrissítést, és bővített funkciókkal együtt megkapta a Microsoft Launcher nevet.

 

 

Így, hogy Belfiore tisztázta a dolgokat, nincs már min görcsölni. És ahogy Joe is mondta „Mindenki válassza ki azt, ami neki a legjobb”. De ha valaki még maradni akar, vagy kénytelen maradni egy darabig a Windows 10 Mobile mellett, azoknak is biztosított lesz a rendszerfrissítés, meg valószínűsíthetően a gyári alkalmazás frissítések is.

Mindenképp érdekes lépésre szánta el magát Joe Belfiore, annak dacára, hogy a redmondiak a pletykák szerint dolgoznak az „Andromeda” kódnéven futó Windows 10 verzión, ami mobil eszközökön lesz képes futni. A következő évben debütálhat ’Windows Core OS’ néven, de erős a gyanúnk, hogy ennek már nem nagyon lesz köze a Windows 10 Mobile-hoz – hanem inkább a Qualcomm-féle ultra-mobil PC-khez.

Mi a véleményetek? Mondjátok el hozzászólásban.

Forrás: Windows Central

Joe Belfiore kiterítette a Windows 10 Mobile “lapjait”!” bejegyzéshez 2ozzászólás

Te mit gondolsz róla?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .