Nokia Lumia 630 – Alulról felfelé – 1. rész

Bevezetés

A Lumia 630 az elsők között is első, hisz az első Windows Phone 8.1-et futtató készülék, és egyben az első Dual SIM-es Windows Phone okostelefon a világon. Igaz, meg kell jegyezni, hogy az elején még az egy SIM kezelésére alkalmas változatott teszteljük le. De a különbség csak abban mutatkozik meg, hogy van egy extra SIM rekeszünk a készülékben. Nincs semmi eltérés a külsőt érintve – csak a hátlap alatt találunk SIM kártya nyílás(oka)t.

Különben is, az új szoftververziót és az opcionális Dual SIM módot félretéve, a Lumia 630 nem az a szokásos készülék, hamár a Nokia eddigi alsó-középkategóriás fejlesztését nyomon követjük. Gondolom, azért egy-két telefon inspirációként szolgált. Mindenki el lenne ragadtatva a Microsoftnál, ha a Lumia 630 együttese közel egyező értékesítési számmal bírna, mint a Lumia 520.

1965002_689590687753730_419284378_nSajtófotókért katt a képre

A Lumia 625 is járul a dologhoz – talán egyfajta tanulságnak tekinthető. Nem sok értelme van annak, hogy a képernyőt nyújtogatjuk, miközben az nem tud lépést tartani az idővel. A Lumia 630-nál nem is csökkent a képátló, de a minőséget sokkal jobban fokozza a ClearBlack technológia.

Tehát, a Lumia 630 egy viszonylag nagy, 4.5″-es ClearBlack IPS kijelzőt hoz magával, amihez FWVGA felbontás dukál. A telefon lelkét a népszerű Snapdragon 400 chipset adja egy 4 magos processzorral, és a készüléken a Windows Phone 8.1 fut, az is a Nokia Cyan frissítésével. Nézzük meg, hogy mi is van még a kínálatban.

Főbb jellemzők

  • 4.5″-es ClearBlack IPS LCD kijelző 16 millió színárnyalattal, FWVGA felbontássa, Gorilla Glass 3-al
  • 1.2 GHz-es 4 magos Cortex-A7 processzor, Adreno 305 grafikus gyorsító, 512 MB RAM
  • Windows Phone 8.1 Nokia Cyan-al
  • opcionális Dual SIM támogatás
  • 5 megapixeles, autofókuszos kamera 720p-s 30 filmkocka/másodperces videófelvétellel
  • 8 GB beépített háttértár, microSD kártya bővíthetőség akár 128 GB-ig
  • beépített gyorsulásmérő
  • aktív zajszűrő dedikált mikrofonnal
  • ingyenes, teljes élettartamra szóló, hangos navigáció világszerte Drive+-al
  • FM rádió RDS-el
  • háttérben is futó adatgyűjtő szolgáltatás

Főbb hátrányok

  • nincs előlapi kamera
  • nincs 1080p-es (full HD) videófelvétel
  • nincs LED-es vaku
  • nincs közelség érzékelő
  • az 512 MB-os RAM esetleg a jövőben hátrányt jelenthet a jövőbeni alkalmazásokkal szemben
  • nincs headset vagy USB kábek a kiskereskedelmi csomagban

A Windows Phone 8.1 végre utolérte a versenytársakat, és most már tud néhány régóta várt funkciót, mint például az Akció Center (Action Center) értesítési felülete és gyors “kapcsolói”, a testreszabható csempék méretének bővítése, a Kezdőképernyő hátterének megváltozatása, a Cortana – a hang alapú asszisztens -, a Csendes Órák (Quiet Hours) mód, az alkalmazások telepítése SD kártyára, a swipe-szerű begépelési módszer és még sok minden más. Mindengyiket megnézzük közelebről.

gsmarena_002További képekért kattints a képre

Természetesen még így is van néhány dolog, ami hiányzik a Lumia 630-ből, ami az alacsony árfekvésű telefonok felett áll. Nincs benne LED vaku, vagy előlapi kamera – ezek olyan dolgok, amiket meg lehet találni a Lumia 625-ben. Nincs headset a kiskereskedelmi csomagban, és egy fél “koncertnyi” RAM potenciális falat jelent néhány alkalmazás útjában – vagy legalábbis nyert ügyünk van, mert így is gyors és zökkenőmentes, ahogy az lenni szokott. Mégis, a Windows Phone is kiválóan alkalmas lehet arra, hogy kellemes benyomást tegyen az emberben, még azzal a hardveres háttérrel is, ami a Lumia 630-ban van.

Ennek a telefonnak soha nem az volt a célja, hogy lenyűgözzön minket a sebességével és a multitaskinggal – ezzel lehet átadni egy meglehetősen kellemes, sima és élvezetes okostelefon-élményt, mint amit a lehető legtöbb ember elvár egy okostelefontól. Nem értem, hogy miért nem lehet olyan sikeres, mint az 520, de azért ne vegyünk semmit se biztosra.

Folytatás következik – > 2. rész: Kicsomagolás, dizájn, kijelző

A teszt a GSMArena.com Nokia Lumia 630 review – Bottom up című írásának fordítása

Te mit gondolsz róla?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .