#NWHVendég – Microsoft Lumia 640 XL LTE – Nagyképű, és van mire

Soron következő cikkünkben fotós nagykövetünk, Debrey Attila fog debütálni, aki meglepett minket egy ötletes teszttel. A bemutató főszereplője nem más, mint a Microsoft Lumia 640 XL. Lássuk, mit tud az új jövevény.

Sziasztok! Azoknak, akik nem ismernek (szerintem még ők vannak többen), egy nagyon rövid bemutatkozással indítanék, hogy aztán rögtön a tárgyra térhessek.

Debrey Attilának hívnak, Szegeden élek és 2013 nyara óta foglalkozom komolyabban a mobilfotózás művészetével. Többek közt a Nokia World Hungary Facebook oldalán is találkozhattatok már jó néhány munkámmal. Emellett működtetek egy oldalt speed O graphy néven, ahol az eddigi összes fotóm egy helyen megtalálható. Célom a mindennapi élet szépségeinek átadása és a mobilfotózás népszerűsítése.

Talán ennyi most elég is lesz rólam, hiszen egy sokkal fontosabb cél miatt püfölöm a billentyűket, ami pedig nem más, mint hogy megismertessem Veletek legújabb készülékem, a Microsoft Lumia 640 XL LTE fotós képességeit és megoszthassam egyéb tapasztalataimat is e nagyszerű telefonról.

Először a doboz tartalmával kezdeném, ami picit meglepett. És itt most nem arra gondolok, hogy a készüléken kívül csupán egy töltő található benne – hisz ezért az árért az megbocsátható lenne -, sokkal inkább arra, hogy ez a töltő nem a már jól megszokott töltőfej + adatkábel kombó, hanem “csak” töltő. Persze néhány száz forintért pótolható az adatkábel hiánya, de ez szerintem akkor is furcsa. Az, hogy füles nem volt a csomagban, már nem igazán lepett meg, hisz ezt a cég egy ideje kihagyja a pakkból.

1

A készülék egyébként már az első kézbe vételt követően kellemes benyomást tett rám. Az első dolog a 171 g-os súlya, mely a méretéhez képest igencsak könnyűnek érezteti a phabletet. A második az összeszerelés minősége. Ez utóbbi nagyon “patent”. A matt hátlap úgy illeszkedik a telefonra, hogy már szinte unibody kialakítást sejtet. Bárhogy fogtam meg eddig, nyöszörgésre, ropogásra nem tudtam bírni. A gombok minősége is első osztályú, mert bizony néhány korábbi Lumiával ellentétben itt masszívan ülnek a helyükön, nem lötyögnek. A hátlap egyébként kellemes tapintású (bár hűvösebb kézzel fogva talán picit csúszós), szélein lekerekített, így a készülék fogása könnyebbé, biztosabbá válik.

A következő kellemes dolog a bekapcsolás után ért, hiszen a kijelző képminősége kifejezetten jónak mondható. A színek és a betekintési szögek is szinte hibátlanok. Az előző telefonomhoz képest – ami egy Lumia 830 volt -, a ppi (pixel per inch) kivételével szerintem szinte mindenben jobbnak mondható. Ami azért lehet furcsa, mert nem egy árkategóriáról beszélünk. A ppi-re visszatérve még csak annyit, hogy a HD felbontás az 5,7 hüvelykes kijelzővel párosítva véleményem szerint bőven elegendő, hisz úgynevezett “szőrösödést” vagy bármi hasonló negatívumot a megjelenítőn nem tapasztaltam.

A kezdeti beállítások után a Windows Phone 8.1 Denim verzió fogadott a GDR2-vel kiegészülve. Erről túl sokat nem is szeretnék írni, hisz a többi Lumiával ellentétben igazából az átlag felhasználó számára a legfeltűnőbb változás csupán a beállítások menü átrendezése lett. Ez azonban szerintem igen jól sikerült, mert így sokkal átláthatóbb.

2 3

A belső komponensek – mint szinte az összes wp esetében – itt is kiválóan meghajtják a gépet. Minden folyamatos, ahogy kell. Az 1 GB memória is dícséretes, hisz így minden alkalmazás telepíthető az Áruház kínálatából. A 8 GB belső tárhely egy memóriakártyával kiegészítve szintén nem állít kihívások elé. Ami pedig az egyik kedvencem a telóban, az nem más, mint a 3000 mAh-s akkumulátor. Ez a darab igen jól bírja szuflával. Jelenleg 27 órája van használatban a készülékem töltés nélkül, és ezidő alatt volt kb. 6 óra fimnézés, néhány fotót is elkattintottam, kb. 30 perc telefonbeszélgetés és ugyanennyi internetezés (4G és wifi hálózaton vegyesen), miközben az adatkapcsolat és a szinkronizáció folyamatos volt. Mindez automata fényerőn, és most a százalékos jelzés 10%-ot mutat.

Véleményem szerint ez átlag feletti és egyben azt is jelenti, hogy feltehetőleg átlag felhasználás mellett a 2 napos üzemidő mindenképpen borítékolható, de a 3 nap sem tűnik lehetetlennek. A phablet gyenge pontjának talán a hátsó hangszórót mondanám, mert az bizony nem a legcombosabb darab. De azért még bőven vállalható. Kihangosításkor is viszonylag jól érthető minden rajta keresztül. Normál beszélgetéskor viszont abszolút “no problem”, mert a vonal mindkét oldalán jó a minőség.

WP_20150425_05_41_56_Rich

És végezetül jöjjön a számomra legfontosabb terület, a kamera. Az első kameráról csak néhány szót ejtenék, ugyanis nem vagyok egy nagy “selfie boy”, DE néha jól jöhet a funkció és akkor bizony megnyugtató, hogy ebben egy f/2.4 fényerejű 5 megapixel felbontású, széles látószögű kamera segít majd engem. A Skype videóhívásait pedig nem mellékesen egy kivételes szintre emeli ez a “fényleső”.

Az igazán nagy attrakció azonban a hátlapi kamera, melynek szenzormérete 1/3″, fényértéke f/2.0, fókusztávolsága 28 mm, felbontása 13 megapixel és a képalkotásban ZEISS lencsék segítik. A képek minőségét a kategóriában kiemelkedőnek mondanám. A zajszint alacsony, a vonalélesség jó és a környezeti fényviszonyokat is jól méri fel a masina.

WP_20150430_11_28_31_Pro

Kijelenthetem, hogy az eddigi telefonjaim – a Lumia 1020 kivételével – mindegyikét veri képminőségben. Még a 830-at is, amiben ugye kisebb méretű szenzor van (1/3,4” vs. 1/3”), kisebb fényerejű az optika (f/2.2 vs. f/2.0) és a felbontás is kisebb (10 MP vs. 13 MP), Pureview márkajelzés ide vagy oda. A minőséget egyébként a mellékelt képeken ti magatok is szemügyre vehetitek. Még néhány selfie-t is lőttem. 🙂 A fotók automata módban készültek, szerkesztve egyik sem lett!

További fényképek megtekintése itt: Lumia 640 XL galéria

Videófelvétel tekintetében egyébként mindkét kamera 1080p full HD videókat képes rögzíteni 30 képkocka/másodperc sebességgel. OIS (optikai képstabilizátor) nincs. A videók hozzák a Lumia minőséget.

WP_20150430_10_52_06_Pro

Összességében szerintem egy igen kellemes készüléket sikerült az asztalra tennie a Microsoftnak. Az átlagon felüli üzemidő, a kellemes kijelző és a kamerák meglehetősen jó minősége a középkategória csúcsára repítik a telót.  A jó árazásnak köszönhetően ezt a phabletet “Best Buy” jelzővel tudnám illetni. Mindenkinek ajánlom, akit nem riaszt a kijelzőméret és egy minden téren megbízható készüléket keres.

Szerző: Debrey Attila (speed O graphy)

10308170_287884451379415_5511611832809792926_nTetszett? Szívesen megosztanád tapasztalataidat, élményeid másokkal? Ne habozz, írj nekünk emailt vagy privát üzenetet, és oszt meg velünk és másokkal a történetedet.

#NWHVendég – Microsoft Lumia 640 XL LTE – Nagyképű, és van mire” bejegyzéshez 3ozzászólás

Te mit gondolsz róla?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .